Tas Op En Gaan
April 3, 2022

Battambang

Posted on April 3, 2022  •  11 minutes  • 2163 words

Na de wondere wereld van Angkor stad, gingen we door naar Battambang. Een kleinere stad op zo een 3 uur rijden van Siem Reap. We hadden 1 nachtje geboekt om even te kijken of ons de plek zou bevallen. Toen we met een mini-van stopte omdat we aangekomen waren in Battambang, vloegen de TukTuk drivers zowat naar binnen om ons mee te nemen naar waar dan ook. Wat relaxt dat wij zagen dat Richard zijn naam geschreven was op een van de papiertjes en wij zo, zonder enige vorm van onderhandeling, in een TukTuk konden stappen.

Hotel 1

Op de kamer aangekomen, waren we toe aan een douche. We deden de douche aan en stonden klaar om er onder te gaan, tot dat Richard het douchegordijn dicht trok… Als we terug zijn in Nederland moeten jullie maar eens vragen hoe groot de kakkerlak was die tevoorschijn kwam. Want Richard kan je daar alles over vertellen. Helaas op dat moment niet echt in woorden, Hilde hoorde alleen een hhuuuuhhhhww of iets dergelijks en Richard was vertrokken. Hilde schrok zich de rambam en in plaats van achter Richard de douche uit te gaan, bevroor ze en ging ze gillen. Hahahhaaha, het was een top moment. Uiteindelijk ging Hilde ook de douche uit en hoorde buiten de douche pas wat er eigenlijk tevoorschijn gekomen was. :’) Uiteindelijk zijn we heel stoer gaan douchen en hebben we daarna heel stoer gevraagd of ze de kakkerlak konden verwijderen uit onze kamer. Hahahhaa! De volgende dag zijn we een andere kamer gaan opzoeken, niet alleen door de kakkerlak, maar laten we zeggen dat het niet meegeholpen heeft om te blijven. ;)

Verhuizen naar het hostel

De dag van de verhuizing naar een ander hostel, was een rustig dagje. Wat dingen regelen en werken aan de blogs. In de middag hadden we een cookingclass geregeld. We hadden de dag ervoor daar avond gegeten en het was erg lekker. Naast dat de mensen super lief waren, hadden we van Linda gehoord dat je hier goed een cookingclass kon doen. Toen we ons daar meldde om 14.30 gingen we eerst de markt op, waar Lyly ons van alles vertelde over de ingrediënten die we zagen liggen. Ook kocht hij ingrediënten voor de class en verschillende soorten fruit om te proeven. We hadden een privé klasje dus mochten we kiezen wat we wilde maken. We kozen voor de Beef Lok Lak (Richard zijn favoriet), Fish Ajam (Hilde haar favoriet) en green mango salad. Na het proeven van de verschillende fruitsoorten zijn we aan de slag gegaan. Tussendoor leerde we niet alleen veel over het eten, maar ook over de cultuur en over hoe deze familie de coronacrisis heeft doorstaan. Na de voorbereidingen mochten we dan (eindelijk, na al die lekker geurende kruiden) ons eigen gemaakte eten opeten… Wat hebben wij heerlijk gesmuld van al het lekkers!!

Dagtrip door Battambang’s hoogtepunten

De volgende dag deden we een full day tour door Battambang. We deden deze trip met twee Fransmannen, waar we gezellige gesprekken mee hadden op de weg naar allerlei verschillende plekken. Een stukje plattelandsleven, waar we op een varkensboerderij terecht kwamen. Hier werd ook rijstwijn gemaakt en werd het afval hiervan (droge rijst) gevoerd aan de varkens. Daarnaast kwamen we op plekken waar rijstvellen gemaakt en gedroogd worden, waarmee de loempia’s worden gemaakt. Uiteraard hebben we deze dan ook heerlijk vers geproefd.

In de middag namen we een oude bamboe trein. Wij zitten nu in het droogseizoen, maar konden ons goed voorstellen dat dit ritje erg mooi zou zijn met alle rijstvelden om je heen. Helaas zagen wij deze dus niet en was het vooral een zeer hobbelige ervaring! ;) Na de trein zijn we doorgereden naar de Killing Cave. Hier moesten we eerst een stuk voor omhoog lopen en met de hitte valt dat elke keer toch wel erg tegen. De Killing Cave is niet een prettige plek om te zijn, wat je misschien al aan de naam kan afleiden. Het is een grot waar in de tijd van de Khmer Rouge mensen naar beneden gegooid werden om te vermoorden. Om de Cave heen is nu een tempel gebouwd en er staat een bijzonder staaltje aan kunst afgebeeld, wat weer moet geven welke gruwelijke daden daar allemaal gepleegd zijn. We liepen de route verder naar een uitkijkpunt en uiteindelijk een lange trap naar beneden. Hier stond onze TukTuk driver weer te wachten en bracht ons een klein stukje verder om daar te gaan zitten aan een tafeltje. Hier hadden we het beste uitzicht op de Bat Cave, waar tegen de schemer… je raadt het al, vleermuizen uit zullen komen vliegen. Op dat moment gaan ze allemaal tegelijkertijd op jacht. We hebben ze niet geteld… maar ze gaven aan dat er 6.000.000 vleermuizen uit zouden vliegen en dat dit tot een uur kon duren. Richard wist totaal niet wat hij moest verwachten, Hilde had zoiets dergelijks al een keer in Thailand mogen aanschouwen… al was het toen wel van een grotere afstand. En daar kwamen ze!! Wat een tof gezicht, je ziet er eerst een paar in beweging komen en dan komt alles in beweging… een dikke lijn aan vleermuizen vliegen weg van de Cave! Niet te omschrijven wat voor een uitzicht dit geeft en zelfs de foto’s kunnen dit niet goed weergeven.

Nog 1 dag en nacht in een dorm

We wisten nog niet goed wat we wilde doen, een halve dag toch nog een tour om wat meer van de omgeving te zien? Of toch zelf nog een scooter huren… Uiteindelijk werd het geen van beiden! We wisten nog een nacht extra te regelen in het hostel, maar moesten dan wel verhuizen naar een dorm. Oei, dat was even wennen zo na alle nachten naast elkaar te hebben geslapen. We besloten deze dag wat rust te pakken om uit te zoeken wat we verder in Cambodja wilde en waar we dan hierna naar toe zouden gaan. We hadden hier tussendoor al een paar keer naar gekeken, waardoor de conclusie was dat we na Battambang naar Phnom Penh zouden gaan. Maar wat next? Vietnam? Of toch ergens anders heen? Nog wel of niet naar het oosten voor het nationale park en de olifanten? Linda had aangegeven dat door de droogte dit wel echt minder de moeite waard was.

Dus na wat uitzoekwerk (niet alleen vandaag, maar ook al de afgelopen dagen), kwamen we erop uit dat Vietnam… wat normaal 12 dollar met de bus is, nu uit zou komen op dure vliegtickets en dat het vliegen naar Kuala Lumpur bijna net zo duur of zelfs goedkoper kon. Dit idee moest even op ons inwerken, maar verrassend genoeg waren we beiden al snel overtuigd. Omdat we 21 mei in Bali willen zijn, vrienden van Richard komen daar heen voor een toffe vakantie, is Maleisië een zeer logische stap naar het zuiden toe. En daarnaast zijn we beiden natuur en dierliefhebbers en laat Maleisië daar nou een prima bestemming voor zijn! Dus vandaag werd een uitzoekdag, waar we:

Terug naar Phnom Penh

We namen na een goed ontbijt in Battambang, de bus terug naar Phnom Penh. De reis verliep goed, al hadden we iets wat vertraging… dit leverde een beetje stress op om op tijd bij de testafname te kunnen komen. Eind goed al goed, zeggen ze dan weleens… Na 260 dollar afgetikt te hebben, werd er bij ons beiden het stokje zeer vervelend en diep in de neus gestoken. Maar goed, ook dat hoort erbij… Hahhaahaa. De dag heerlijk afgesloten met Linda. Uiteten geweest met elkaar en op een rooftopbar nog lekker twee cocktails gedronken!

Laatste dag Cambodja!

Ineens is die daar… de laatste dag van Cambodja! We hadden vele plannen; zwerven op de markt, daar ook eten en misschien nog even een massage meepakken. Helaas is hiervan niks gelukt. Dit doordat we allerlei formulieren moesten invullen voordat we Maleisië in mogen. Naast de formulieren moesten we een app downloaden en allerlei formulieren daarin uploaden en alsof dat niet genoeg was… moesten we nog zelf onze resultaten ophalen van de PCR test. God zij dank waren ze beiden negatief, dat hadden we anders niet goed erbij kunnen hebben… We waren goed klaar met deze dag en hebben een traditionele Beef Lok Lak besteld, met een jug aan bier. Zo… een antwoord op alles… BIER! ;)

Gelukkig ook deze dag weer heerlijk afgesloten, omdat Linda ons had uitgenodigd voor een poolparty. Daar hebben we volop van genoten en zijn we met de hele club nog uit geweest. We haakte om 00.30 toch wel af… want morgen om 7.45 zouden we een TukTuk hebben naar het vliegveld.

Afscheid Cambodja

De volgende ochtend was er een kleine kater aanwezig… pakte we onze tassen in en stond er een TukTuk op ons te wachten. Wat een gek gevoel… tijdens onze rit naar het vliegveld voelde Hilde telkens alsof ze iets vergat en voelde het bij ons beiden vreemd om dit land dan ook daadwerkelijk gedag te zeggen. Tegelijkertijd waren we super enthousiast en hadden we een gezonde spanning voor wat Maleisië ons zal brengen. Zin in!!!

comments powered by Disqus
Instagram

Voor een halfjaar op pad met de backpack en elkaar! We proberen regelmatig een blog te posten op de website, maar op instagram zijn we sneller en meer up to date. Ons ook daar volgen? Druk dan hier op het icoontje!