Tas Op En Gaan
April 22, 2022

Mulu

Posted on April 22, 2022  •  10 minutes  • 1996 words

Na de avonturen van Bako National Park achter ons te hebben gelaten, vertrokken we in de ochtend met allemaal schone kleren naar het vliegveld. We pakte een vliegtuig naar Mulu National Park, niet omdat we lui zijn of omdat we snel willen reizen… nee, omdat er geen andere mogelijkheid is om dit park te bezoeken. Het park ligt tegen Brunei aan en is afgesloten van het wegennet. Vol enthousiasme gingen we er heen en Hilde misschien met net nog iets meer enthousiasme, want zij kreeg van Richard de accommodatie cadeau, zodat we even wat luxe konden pakken tussen de hikes door en op een goed bed konden slapen. We stapte in een mini vliegtuigje met zo’n 20 rijen met aan beiden kanten 2 stoelen. Eigenlijk was het meer een bus dan een vliegtuig. De vlucht duurde twee uur waar we ook nog een maaltijd in kregen. Dat was allemaal echt top geregeld. Op het vliegveld van Mulu was het bizar, zo klein en zo schattig eigenlijk. De tassen werden je bijna aangereikt en dan kon je zo van het vliegveld aflopen, niks geen lange wachttijd met bagagebanden of immigratie controles. Daar stond een truck met een open achterkant, met banken op ons te wachten om ons naar ons hotel te brengen. Eenmaal daar kreeg Richard een gratis upgrade op zijn geboekte nachten en kregen we een suite, waar we een eigen huiskamer hadden. En niet alleen dat, nee… Het was echt even goed luxe! Een badkamer met regendouche, een bad en natuurlijk de nodige zeepjes en lotions die voor ons klaar stonden. Een slaapkamer met een bed waar we de laatste tijd niet aan gewend zijn. Je kan elkaar erin kwijt raken zeg maar, zo breed! Hahah! Heerlijk!!

Die middag gingen we ons in het park registreren en ons opgeven voor de activiteiten die we wilde doen. Het regent keihard en het blijft ook alleen maar regenen, we horen dat we de regen meegenomen hebben… Nou, duimen dat het ook weer stopt dan. De activiteiten moet je, anders dan in het Bako National Park, hier bijna allemaal georganiseerd doen en moet je het dus vooruit plannen. We plande een nightwalk voor diezelfde avond, een skywalk door de bomen voor morgenochtend, in de middag de Deer cave (waar vleermuizen weer met vele aantallen naar buiten komen om op jacht te gaan) en voor de laatste ochtend de Clearwater cave, waar je met een boot naartoe gaat. Zin in!

Terug naar het resort, in bad (ja nu je hem dan hebt) omkleden en eten. De nachtwandeling was weer volledig genieten én, niet geheel onbelangrijk, droog! We hoorde allerlei geluiden die je overdag niet hoort, met de meest vreemde geluiden die vooral van de veel verschillende kikkers komen. Naast ze gehoord te hebben, zijn we er verschillende tegen gekomen. Verder ook nog seksende wandelde takken, gekko’s, een vliegende salamander én een ijsvogel (Hilde haar favoriet!). Onze gids was weer echt super leuk en goed in het spotten van allerlei insecten en andere dieren. Terug naar het resort en in het heerlijke grote en zachte bed gedoken.

Twee activiteiten op dag 2

De wekker ging vroeg, we hadden de skywalk om 7 uur gepland… Eerst een stuk wandelen door de jungle in alle rust. Geen mensen die je tegenkomt en de geluiden uit de jungle zijn totaal verschillend dan de nacht ervoor. Je hoort heel rustig en zacht enkele vogels en dat is het voor even… Na een aantal trappen omhoog komen we op de canopy aan. Deze mogen we rustig over gaan lopen en vooral genieten van het uitzicht. We boffen enorm met het weer, het is droog en het zonnetje komt rustig door. Terwijl dat rustig verloopt, wordt het steeds drukker in geluiden om ons heen. Meer geluiden, maar vreemd genoeg zo rustgevend! We hebben (helaas, we hoopte nog stiekem op de neushoornvogel) niet veel wild gezien. Een aantal kleine vogels en vlinders, maar daar bleef het bij. Helemaal zen gingen we terug naar het resort, waar we heerlijk genoten van het ontbijtbuffet.

Na een rustmoment in onze decadente grote kamer, hahaha! Ja… het voelt wel wat onwennig! Met koffie, die we vers kunnen zetten in de kamer (en beter is dan bij het ontbijt, dit wisten we doordat we gisteren dit ook al lekker geprobeerd hadden). We gingen rond 13.45 weer naar het park, waar we startte aan de Deer en Lang cave wandeling. Het was een uurtje in een lekker tempo lopen naar deze grotten, tussendoor stonden we alleen stil bij een aantal planten en bomen. Hier had de gids dan een verhaal over, welke vooral gingen over de blowpipe die ze hier bij de traditionele stammen gebruiken. We vervolgde de tour eerst door de Lang cave, vernoemd naar de ontdekker. Deze zat vol met gigantische en indrukwekkende formaties: stalagtieten en stalagmieten. Hilde wilt hier heel graag de vraag stellen: “Horen jullie bij deze woorden ook altijd, want stalagtieten die hangen en stalagmieten die staan?!”. Na deze mooie grot, liepen we door naar de Deer cave. Deze heet zo omdat deze ontdekt is omdat hier veel, je raadt het al, herten zaten. De stammen kwamen hier jagen en ontdekte dus op die manier deze grot. Deze grot heeft de grootste opening in de wereld en is hier vooral heel indrukwekkend om dus zijn gigantische oppervlakte en opening, maar daarnaast ook door de miljoenen vleermuizen die hier leven. Met het lopen door deze grot zien we een enorme zwart “vlek” tegen de bovenkant van de grot en de gids geeft aan dat dit allemaal vleermuizen zijn. Zijn verhaal wordt ook zeker bevestigd door de enorme berg vleermuizenpoep die zich onder de “vlek” heeft ontwikkeld. Na een wandeling door de grot, gingen we met zijn allen naar buiten waar we ons installeerde op de tribune. We hoefde niet meer lang te wachten, want binnen 10 minuten kwamen de eerste vleermuizen naar buiten. Wauw, we hebben dit ook gezien in Cambodja maar het blijft bijzonder. Daarbij zaten we bij deze aanschouwing midden in de jungle, op een soort houten tribune. In Cambodja zaten we langs de weg, waar we een biertje konden bestellen… die miste we dan wel weer! ;)

Na het avondeten in het restaurant, kochten we in een promotie twee flessen wijn en gingen we naar kamer. Daar namen we heerlijk de tijd voor een bad, met een flesje wijn. Iets waar wij zo van kunnen genieten. Nakletsen over de dag, over onze plannen hier en alles wat nog verder in de toekomst ligt. De fles wijn smaakte ons goed en sliepen als een roos in het heerlijke bed.

Laatste activiteit Mulu

Deze ochtend konden we eerst ontbijten en vertrokken we om 8.45 naar het park. Om 9 uur begon de tocht naar de Clearwater en Wind cave. Deze zijn alleen via het water te bereiken, dus met longboats (kleine, smalle en lange boten die heel ondiep in het water liggen) varen we over de rivier door het enorme groen om ons heen. Wat genieten we hier allebei intens van! We maakte een korte stop bij een originele stam, waar wij onze bedenkingen bij hebben… doordat elke toerist hier dus stopt en op een markt met handgemaakte spullen worden losgelaten, zonder al te veel uitleg over de stam. We komen aan bij de wind cave waar we doorheen lopen en ons weer verwonderen over alle formaties. Na een ander stukje varen komen we bij de Clearwater cave, waar een enorm stuk begaanbaar is en weer zeer indrukwekkend is door de grote ervan. Weer een heerlijk stukje terug varen, over de rivier in de zon met de mooie uitzichten.

Deze middag genieten we volledig van onze accommodatie. We gaan naar de spa voor een massage pakket, waar we een therapeutisch voetbad krijgen, we volledig gescrubd worden en een deep tissue massage mogen ontvangen. Koffie op de kamer, deze avond ook heerlijk genieten van het diner buffet en natuurlijk hadden we nog een fles voor de avond om te eindigen in bad. Vertrek

Helaas komt er aan deze luxe, ontspanning en overweldigende natuur ook een einde. We worden rustig wakker, genieten nog 1x van het uitgebreide ontbijt en vertrekken naar het kleine vliegveld. Waar we onze tassen afgooien en wachten op de bus… uh, het vliegtuig! ;)

comments powered by Disqus
Instagram

Voor een halfjaar op pad met de backpack en elkaar! We proberen regelmatig een blog te posten op de website, maar op instagram zijn we sneller en meer up to date. Ons ook daar volgen? Druk dan hier op het icoontje!