Tas Op En Gaan
May 1, 2022

Kinabatangan Rivier

Posted on May 1, 2022  •  16 minutes  • 3253 words

Sandakan

We gingen de bus in en we begonnen direct allerlei dingen te regelen. Een aantal dingen waren nog niet geregeld, want zoals in de vorige blog bleek… het is allemaal best lastig om de verschillende partijen te bereiken. Hilde ging opzoek naar een tour bij de Kinabatangan rivier en ging meteen contacten leggen, Richard maakte de contacten voor andere tours af en zocht contact met de turtle beach. Normaal houden wij er beiden niet van om een simkaartje te kopen, je bent dan wat meer afhankelijk van de Wifi punten, maar tussendoor is de verleiding dan ook minimaal om even op internet te gaan. We vinden dit beiden een heerlijk idee, gewoon echt disconnected en in het moment zijn. In Maleisie merkte we al gauw dat niet overal het internet altijd toereikend was om dingen normaal op te zoeken of om vooruit te boeken. Hierdoor besloten wij om in Maleisie een simkaartje te nemen en hier internet op te zetten, zodat we in ieder geval altijd iets van opzoek mogelijkheden hebben. Voor vandaag kwam het super uit, want op deze manier hebben we weer stappen kunnen zetten voor ons plan in Borneo. De eerste uren van de acht uur durende trip waren al gauw gevuld. Verder verliep de reis prima, hebben we tussendoor geluchd met dim-sum en ijsthee (die in Maleisie ook weer erg lekker is) en stopte we uiteindelijk op een zeer vreemde plaats. We kunnen het omschrijven als een soort industrie terrein en een spookachtig busstation in een. We bestelde gauw een Grab, wat ook erg fijn is wanneer je overal internet hebt, en zo een tien minuten later arriveerde we dan bij onze slaapplek. We hebben nog geen liefde voor Sandakan, het voelt een beetje vreemd aan. We hebben tot nu toe echt overal genoten van de stad, KK heeft uiteindedelijk ook ons de ingredienten geboden voor een fijn verblijf… Maar Sandakan moet dit nog even laten zien. We aten bij een lokaal tentje voor zeer weinig en we gingen vroeg naar bed. We hadden namelijk geregeld om morgen direct al opgepikt te worden en door te gaan naar de rivier. Zijn wij daar even blij mee, lekker weg van de stad en opzoek naar nieuw avontuur!

Kinabatangan Rivier

Dag 1

In de ochtend scheen er geen enkel tentje open te zijn voor een ontbijtje… of tenminste, niet wat wij echt zochten. We hadden vast ergens mie kunnen halen, maar we wilde even iets anders. Het werd een aantal gescoorde dingen bij de supermarkt waar we direct ook nog wat muggenspray insloegen. Om 11.45 werden we opgehaald bij een hotel wat 3 minuten lopen was. Een drie uur durende rit naar onze slaapplek in de jungle. We verbaasde ons over hoe een mooi plekje we kregen en genoten helemaal ervan dat we een bad in onze badkamer hadden staan.

Middag tocht

Om 15.30 begonnen we met teatime, waar we lekker een hapje kregen en koffie, thee en water konden we heel de dag pakken. We raakte aan de praat met een Nederlands meisje, ze hadden gisteren een kudde olifanten gezien! Richard was direct mega jaloers, hij had de kans klein geschat maar stiekem wel gehoopt hier dan olifanten in het wild te kunnen spotten. Verder vertelde ze veel neusapen te hebben gespot gisteren en met de nachtwandeling een Slow Loris! Wauw, wij waren meteen helemaal enthousiast en overtuigd dat we de juiste keuze hadden gemaakt om deze kant op te komen. Na een kletsje met dit meisje, schoof het Britse stel die we hadden leren kennen in Bako aan. Super grappig om ze hier dan ook weer tegen te komen! Naast deze drie mensen, waren wij de enige en begonnen we om 4 uur met zijn vijven aan de middagcruise.

Heerlijk in een klein bootje, vanaf de rivier kijken of we wild kunnen spotten. We weten niet meer precies in welke volgorde, maar we hebben deze middag al zoveel mogen zien. Eerst wat Neusapen, zoveel meer en beter te zien dan in het Bako National park, een watervaraan in de boom… Hoe dan? Hij lag letterlijk op een tak en bijna dezelfde kleur dan de boom, maar onze gids spotte hem van een grote afstand. En daar was die… de Orang-oetan in het wild! Wauw, scoor! We hebben ze mogen zien in Kuching in het semi-wild, maar dit is toch zeker wel tien keer toffer! Hier hebben we een lange tijd naar zitten kijken. We namen een zij riviertje, hier zijn een aantal touwovergangen gemaakt voor de Orang-oetans, maar de andere apen maken er ook graag gebruik van. Hier vertelde de gids, Ryan, het verhaal van de beroemde krokodil. Hij verzekerde ons dat die niet van toeristen houdt, maar dat er een krokodil van zeker 5 meter hier rond zwemt, die twee jaar geleden drie locals heeft gedood. Oke, het “grapje” bij het instappen dat we onze handen binnen boord moesten houden, was dus niet echt een grapje… slik! En daar zag Hilde hem als eerst, super enthousiast… Een Hornbill!! Die wilde we ook zo graag zien, later bleek dat dit soort (Oriental Hornbill) echt heel veel voorkomt langs de rivier en dat hebben we geweten, hahaha! Maar ook super van genoten, eindelijk (we wilde deze twee jaar geleden in Indonesie al zien) hebben we hem gespot. Op de terug weg zagen we nog zeker in vier bomen, grote groepen Neusapen waar we in alle rust naar konden kijken. Wauw, zo genieten!!

We kwamen super enthousiast van de boot af en gingen ons voor het eten omkleden voor de avondwandeling. We waren al gewaarschuwd voor de hoeveelheid muggen, dus lange kleren aan en muggenspray spuiten (zeg maar douchen in de spray).

Nachtwandeling

Na eten, hadden we nog een halfuurtje en toen begonnen we aan de nachtwandeling. Opzoek naar slapende vogels en misschien andere interessante dieren. Het was maar een klein rondje dichtbij het resort, maar toch vonden we een Ijsvogel (de grootste soort in Borneo), wat spinnen, interessante mieren en een slakje. En daar was die, de Slow Lorris! Bijna op dezelfde plek als dat ze hem gisteren gespot hadden, zo tof!! Na de wandeling, vonden we dat we wel iets te vieren hadden en namen we een lekker biertje samen. De rest was meteen naar bed, wij maakte het ook niet te laat, want de volgende ochtend konden we al om 5.45 koffie doen en om 6 uur moesten we in de boot zitten.

Dag 2

Ochtend cruise

Om 5.40 zaten wij netjes met een bakkie koffie aan de tafel en inderdaad mochten we al om 5.55 naar de boot lopen. Hilde wilde heel graag voorin zitten, dus liepen we een beetje door en hadden we mooi het plekje voorin de boot. Alleen wilde de boot niet aan, dus moesten we van boot veranderen. Gelukkig kregen we daar ook de plek vooraan, haha! Niet helemaal voor niks geweest om optijd uit bed te zijn. Op deze tocht zagen we naast de Oriental Hornbill ook de Wriggled Hornbill, een aantal Langur apen, neusapen en een mini krokodil. Weer een goede scoren! O we zien ook elke keer langstaart makaken, maar die zijn zelfs op het resort en stelen gewoon de creamer zakjes… hebben we ze veel mogen zien in Cambodja en is dit dus niet meer echt een aap waar we van op kijken. Na de ochtend cruise konden we lekker ontbijten en namen we afscheid van het Nederlandse meisje en het Britse stel die we in Mabul weer tegen zullen komen. Heel grappig, zij gaan nu eerst naar Danum Valley en daarna naar Mabul en wij hebben hier nog wat tijd te besteden, willen naar het turtle island en gaan dan naar Mabul. Waardoor we op hetzelfde moment daar zullen zijn.

Ochtend wandeling

In het pakket wat we geboekt hadden, hoorde ook een ochtendwandeling. Dit is dezelfde wandeling als de nightwalk, maar dan leren we wat over de bomen, over Ryan en over alles wat erbij kwam kijken. Ryan praat graag over vanalles en nog wat, dus de wandeling die normaal 45 minuten tot een uur duurt, duurde bij ons anderhalfuur. Het enige wat vervelend was aan de wandeling, was dat de muggen hier ook om 9 uur in de ochtend hongerig zijn! ;)

In de middag besloten we, mede omdat we niet verliefd waren geworden op Sandakan en zeker wel op deze plek, om hier een extra nachtje te boeken en daarbij dan ook de boottochten. Verder deden we even een tukkie en rustig aan. Richard kreeg eindelijk Turtle Island te pakken en dit regelde we ook meteen.

Middag cruise

We waren lekker optijd voor de teatime en zagen een ander stelletje zitten. Ze bleken ook Nederlands en we maakte een praatje tijdens een hapje en een koffietje. Om vier uur begonnen we met de tweede middagcruise. Het klikte leuk met het Nederlandse stel en tussen het wild spotten door, hadden we leuke gesprekken. Neusapen, Langur apen en natuurlijk de makaken kwamen langs. Ryan wilde na vijftien minuten upstream varen omdraaien om misschien meer kans downstream te hebben voor de olifant. Hij draaide de boot en zei bijna direct daarna “ELEPHANT!”. We zagen in de verte wat gespetter, maar hadden niet meteen de realisatie dat het daadwerkelijk een olifant was. We kwamen dichterbij en konden hem goed zien. Het was een jonger mannetje en hij was alleen. Hij nam een bad en klom daarna weer de kant op, wat een tof gezicht. Dit is een Pygmy olifant en zijn een slag kleiner dan de aziatische olifant, maar alsnog een prachtbeest om te zien! We hebben er rustig naar kunnen kijken en in ons op kunnen nemen. We hadden allemaal een euforisch gevoel, Tessa en Sjoerd vallen direct met hun neus in de boter! Vlak erna spotte Ryan een krokodil van zo een drie meter, waar we een lange tijd naar hebben gekeken. Ook konden we een dik kwartier genieten van een groep kortstaart makaken, die aan het spelen, eten en aan het chillen waren. Super middag weer! En als klapper kregen we nog een glimp te zien van de Rhino Hornbill, man wat is dit genieten!! O en dan vergeet ik bijna dat we een primeur hebben gezien, namelijk Sylvia, dit is een kruizing tussen een Neusaap en een Langur. Eerst herkende we het niet, maar toen ze ging bewegen zagen we heel duidelijk kenmerken van beiden apen terug bij Sylvia (hoe ze genoemd is door degene die haar ontdekt heeft). Ryan vertelde dat hij haar maar een paar keer gezien heeft in al die tijd dat hij hier werkt, dus dat was echt een leuke treffer.

Nachtwandeling

Op dag twee hadden we nog een nachtwandeling, waar we een aatal slapende vogels hebben kunnen spotten en heel dichtbij konden komen. Super leuk om te zien! Daarnaast nog wat verschillende insecten en spinnen. Ryan maakte de wandeling nog wel even spannend doordat hij een verhaal begon over “hoe te reageren als we olifanten tegen zouden komen”. Net daarvoor hoorde we een hoop verschuif in het donker en na een tijdje vuurwerk. Dit vuurwerk werd afgevuurd om de olifanten niet te dicht bij het dorp verderop te laten komen. Ze zijn dus in de buurt, hij vertelde dat hij het niet echt heeft op olifanten… ze kunnen verschrikkelijk agressief zijn namelijk. Oef oke… de verhalen kwamen los over hoe er al weleens mensen waren aangevallen en hoe verschillende gidsen op gevaar reageren. Uit het verhaal kwam in ieder geval dat de gids altijd als achterste moest blijven, tussen de dieren en de gasten. We liepen verder… je moet je voorstellen, in het pikkendonker met alleen een paar lampjes in de dichte jungle… ergens voelde we allemaal de spanning van het feit dat de olifanten dichtbij zouden kunnen zijn. Na een tijdje gaf Ryan aan dat ze niet meer in de buurt waren, hij kon namelijk geen sporen vinden op de plekken waar hij dit had verwacht. Nou deze spannende wandeling sloten we weer af met een biertje, genieten! De gezamenlijke ruimte is eigenlijk een soort buiten, aan de rivier. Wat een heerlijke rust brengt en een fijn plekje is om de dag mee af te sluiten.

Dag 3

Ochtend cruise

Om 5.40 zaten we weer netjes voor een bakje koffie. Richard ging even kijken of die al wat kon zien en hij spotte de Langur aap met een baby. Heel leuk om te zien, omdat de baby bruin is en hierdoor erg afsteekt tegen de rest van de groep die grijs/zwart zijn. Tijdens deze tocht zagen we vele bekende en daarnaast kregen we een mooie show van een visarend. Deze zat goed zichtbaar op een tak, van waar die rustig de rivier op vloog en een vis ving. Tof om te zien, dat zo een beest met zoveel souplesse een vis uit de rivier weet te vissen!

Middag cruise

Die middag hebben we lekker spelletjes gedaan en genoten van de rust en de omgeving die goed te zien is vanaf het gezamenlijke gedeelte. Ineens was er toen een drukte! Twee busjes vol sloten aan bij onze teatime en daarna met zijn allen het bootje in… oef, dat was even anders dan dat we gewend waren. Daarbij hadden we Ryan in moeten wisselen omdat hij nu een privetour moest geven, waardoor wij een andere gids meekregen. Zowel wij als Tessa en Sjoerd, vonden dit toch wel erg tegenvallen. We gingen op pad in een grotere boot met een super donkere lucht, we spotte weer wat verschillende apen en een krokodil die we nog net in beweging zien schieten en het water in verdwijnt. Wat hebben die dieren een kracht en een snelheid, wanneer ze dat willen. Daarna begon het te regen! Hard te regenen!! We zijn eerder terug gegaan dan normaal, omdat het zo hard regende dat het niet leuk meer was! Dit is ook het regenwoud, we genieten van de groene kleuren en al het moois wat het gebied hier ons biedt. Maar voor al die kleuren groen, moet er zeker ook af en toe regen vallen… Het was jammer, maar wij hadden al zoveel moois gezien!!

Die avond deden we spelletjes, belde we met wat mensen en schreef Hilde alvast een begin aan deze blog. En dat alles met een koud biertje erbij! :)

Dag 4

Ochtend cruise

Deze ochtend waren we er weer vroeg uit, de laatste cruise van deze mooie dagen! We pakte koffie en genoten van de dieren die we al konden zien. Die ochtend zagen niet veel nieuws meer… Maar wij hadden de big five al mogen aanschouwen. De big five van Borneo, die bestaat uit: olifant, Orang-oetan, Neusaap, krokodil en de Hornbill. Wauw wat een tijd hebben we hier gehad!

comments powered by Disqus
Instagram

Voor een halfjaar op pad met de backpack en elkaar! We proberen regelmatig een blog te posten op de website, maar op instagram zijn we sneller en meer up to date. Ons ook daar volgen? Druk dan hier op het icoontje!