Tas Op En Gaan
May 8, 2022

Mabul

Posted on May 8, 2022  •  6 minutes  • 1228 words

We gaan door naar het eiland Mabul, waarvoor je vanuit Semporna met de boot moet. We hebben een slaapplek op het eiland geregeld via Scuba Junkie om, zoals je al raad, te gaan duiken. Tenminste.. Richard zal gaan duiken en Hilde zal gaan snorkelen, wat allebei heel goed kan hier. We moeten een vlucht nemen om van Sandakan in Tawau te komen, wat slechts een stukje van iets minder dan een uur vliegen is. Helaas, gaan bussen niet regelmatig genoeg om deze online te kunnen reserveren. Toen we hier aankwamen werden we gelijk al opgewacht door een taxi die ons in Semporna bracht naar het kantoor van Scuba Junkie. Hier hebben we anderhalf uur gewacht voordat de boot ging en hebben we even wat gegeten. We eten in een leuk lokaal tentje, waar we maar half begrepen werden en we dus geen idee hadden wat we zouden krijgen. Zo proberen we wel weer lekker wat dingen uit.

Wanneer we in Mabul aankomen, na een uur met de boot, is het een heel bijzonder contrast wat we zien. De pier is netjes en helemaal ingericht op duikers. Wanneer we van de aanlegplaats naar het strand lopen, over een lange stijger, zie je op het strand naast het resort de lokale mensen wonen. Die wonen niet in luxe.. Die wonen in huizen gemaakt op palen in het water, gebouwd van alles wat ze tot hun beschikking hebben. Het voelt heel vreemd om daar aan te komen om te gaan duiken, terwijl er mensen naast wonen in grote armoede. Helaas zie je dat een hoop in zuid-oost Azie, maar op deze plek was het contrast wel erg zichtbaar naast mekaar.

Duiken

We komen op deze plek voor meerdere redenen. We willen natuurlijk van de mooie eilanden in Maleisië genieten en we willen hier duiken en snorkelen. Maar ook omdat Richard hier zijn Scuba diver brevet om wil gaan zetten naar een volledig PADI Open Water. Hiervoor moest hij 1,5 dag een cursus volgen, met een stuk of 4 duiken. Het gaat hierbij in eerste instantie om de oefeningen die gedaan moeten worden, maar dit is al wel op een plek waar van alles te zien is. Tijdens de cursus heeft hij al schildpadden, octopussen, koraalduivels, stingrays en nog veel meer ander vissen gezien. En dat terwijl je met de cursus dichtbij de kust blijft. Aan het einde van de tweede dag is hij ook nog meegegaan met een extra duik, waar geen oefening meer gedaan hoefde te worden en dus puur voor het duiken was. Er was alleen nog een beetje spanning, omdat Richard nog niet gehoord had of hij zijn PADI nu gehaald had. Maar gelukkig, aan het einde van de dag en na de extra duik, kreeg hij het te horen! Geslaagd!

Omdat dit zo goed bevallen is, en er ook eigenlijk meer gedoken is vlakbij de aanlegplaats van de boten, hebben we besloten om er een dag bij te boeken. Op die manier kon Richard ook op de bekendere duikplekken duiken, en met de rest van de duikers meegaan op de boot. Dit was voor Richard wel weer een bijzondere ervaring, omdat de eerste duikplek een sterke stroming had. Wanneer je wat meer ervaring hebt hoeft dit helemaal geen probleem te zijn natuurlijk, maar voor Richard was dit nog een flinke uitdaging. Op 18 meter diepte werd je door de stroming meegenomen langs een rif wat als een muur voor je lag, meters en meters hoog. Door je mee te laten nemen kom je prachtig koraal en allerlei verschillende soorten vissen tegen. Je wilt in dit proces alleen niet te dichtbij het koraal komen natuurlijk, omdat je dan het koraal kapot kan maken. Ook wil je niet te ver afdrijven omdat je dan weer de kleine vissen, slakken, en andere dieren niet kan zien. Daarnaast was hier ook de stroming sterker wanneer je verder van de muur van koraal af zat. Richard ging alle kanten op, behalve de goede :)

Snorkelen

De eerste twee dagen, dat Richard heeft gedoken om zijn PADI Open Water brevet te halen, is Hilde met andere duikers op de boot mee geweest om te gaan snorkelen. Hier maakte ze eigenlijk dezelfde “sessies” als de duikers. Ze sprong in het water op de duikplekken en maakte een ronde met een divemaster die haar rondleidde rond het rif. Dit was dan ook ongeveer net zolang als de duikmomenten, dus soms stapte zij eerder in en soms het groepje duikers. De afstand tot de bodem verschilde maar was vaak wel een meter of 3-4. Hier merkte Hilde ook wel het voordeel te kunnen duiken, want de mooie dingen wil je toch graag dichterbij zien. Maar toch heeft ook Hilde veel (heel veel) schildpadden kunnen zien!! Maar ook veel andere soorten vissen en mooi koraal.

De laatste dag die bijgeboekt was heeft Hilde een rustige dag gepakt. Deze dag heeft ze wel nog gesnorkeld net voor de aanlegplaats van de boten. Alleen hier al was een hoop te zien, ook al is het dichtbij de drukte. Dit was dezelfde plek waar Richard ook zijn cursus voornamelijk had. Hier heeft ze een soort zeepaardje kunnen spotten en zelfs een octopus kunnen zien! Welke heel mooi van kleur veranderde, wanneer die van plek veranderde. Super tof!

En weer door

Helaas gaan we na al dit moois ook weer verder. We gaan namelijk bijna naadloos door naar Danum Valley en daarna naar Tabin. We reizen van Mabul met de boot naar Semporna en pakken dezelfde avond nog de bus naar Lahad Datu. Lahad Datu is onze uitvalbasis voor de parken van de komende week.

comments powered by Disqus
Instagram

Voor een halfjaar op pad met de backpack en elkaar! We proberen regelmatig een blog te posten op de website, maar op instagram zijn we sneller en meer up to date. Ons ook daar volgen? Druk dan hier op het icoontje!