Tas Op En Gaan
May 16, 2022

Dagtrip Sandakan

Posted on May 16, 2022  •  5 minutes  • 992 words

Vanuit Lahad Datu vliegen we naar Sandakan. We hebben het al eens eerder genoemd, maar het vliegveld is net een busstation. En alsof dat al niet gek genoeg is, we lopen gewoon vanuit ons hotel 1,5 uur van te voren er naartoe. Hahaha, zo bizar om op die manier een vliegtuig te pakken. Onze bagage (backpack en daypack), gaan door een grote scanner… waar naar ons idee niet heel nauw naar gekeken wordt. Inchecken en doorlopen naar de volgende ruimte waar we de bus… uh, vliegtuig gaan pakken. ;) In Sandakan worden we, zoals afgesproken, opgehaald door een gids en chauffeur die ons rond gaan rijden naar verschillende opvangcentra in de buurt.

Neusapen in Labuk Bay

Na een kort overleg, besluiten we als eerst naar Labuk Bay te gaan: het opvangcentrum voor de Neusaap. We hebben deze bijzondere aap al vaker voorbij laten komen in onze verhalen en we hebben hem heel mooi en goed kunnen aanschouwen bij de rivier, dus we zijn erg benieuwd wat dit bezoek ons meer zal brengen. Nou het bracht ons een hoop! Je hebt verschillende punten waar deze apen bijgevoerd worden in dit gebied. Dit is gekomen door de palmolie industrie, hierdoor zijn er veel palmboomplantages in deze buurt opgezet en daardoor minder jungle overgebleven. We gaan niet in op het kip of het ei verhaal van dit opvangcentrum, want uiteraard is er vanalles over te zeggen en te vinden. Maar we willen jullie meenemen in onze ervaring van het zien van deze bijzondere en toch wel knappe apen!

Op de eerste plek waar we staan, komen geen apen… onze gids spreekt met een vriend van de opvang en we gaan ineens snel lopen naar de andere plaats, omdat hij gehoord heeft dat daar de apen naar toe komen. En verrek, we lopen nog maar net de stijgers (die hier gebouwd zijn, omdat het erg drassig is door het eb en vloed van de zee) op en we zien er al een aantal zitten. En terwijl we deze dieren aan het bekijken zijn, komen er steeds meer en ook steeds dichterbij. Een heel bijzonder en tof gezicht. Zoveel van die apen om ons heen en zo dichtbij! Niet te beschrijven. Uiteraard foto’s gemaakt, maar ook zeker heerlijk genoten van dit schouwspel!

De Sunbears

Na Labuk Bay, reden we terug richting Sandakan waar we ontbeten dichtbij Sepilok. Sepilok is misschien een naam die je herkent, omdat dit een heel bekend opvangcentrum is voor de Orang-oetan. Na de lunch gingen we eerst naar de Sunbear opvang, waar we een aantal van deze bijzondere beren met enorme klauwen goed hebben kunnen zien. In het wild gaat het erg slecht met deze beer en ze werden voorheen veel gevangen en als “dansbeer” neergezet. De beer heeft een bijzonder mooie vacht en het is sneu te zien dat ze op deze manier gebruikt werden en helaas nog steeds hier en daar gebruikt worden. De beren worden hier (na zulke incidenten) opgevangen en weer “klaargemaakt” om terug het wild in te kunnen. Ze worden dan bijvoorbeeld uitgezet in Tabin. Hilde heeft nog een tas gekocht in het winkeltje om de opvang te steunen en op deze manier een klein steentje bij te dragen aan het her integreren van deze mooie beer de natuur in.

Het opvangcentrum voor Oerang-oetans

Na de Sunbear, was het dan tijd voor de voersessie in Sepilok van de Oerang-oetan. Ook hier geldt dat we dit bijzondere dier in het wild hebben mogen zien. Dit was er één die we rustig en heerlijk in zijn natuurlijke omgeving hebben mogen zien rondhangen. Ook waren we in Kuching naar een opvang voor Orang-oetans geweest. Je ziet hier direct een enorm verschil in toerisme en daardoor ook in hoe het is opgezet. Veel mooier aangekleed en met allerlei winkeltjes en dergelijke er omheen. We hebben in de gebied nog best een tijd rondgelopen. We hadden weer geluk, op de voerplek hebben we naar een grote man mogen kijken en een vrouw met baby. En daarnaast hebben we van heel dichtbij een ondeugende tiener kunnen aanschouwen die de ranger van Sepilok heerlijk aan het uitdagen was. Wat een bijzonder gezicht en vooral zo herkenbaar in het gedrag van de mens.

Al met al hadden we een heerlijke dag, waarna we werden afgezet bij het vliegveld en we verder vlogen naar Kuala Lumpur.

comments powered by Disqus
Instagram

Voor een halfjaar op pad met de backpack en elkaar! We proberen regelmatig een blog te posten op de website, maar op instagram zijn we sneller en meer up to date. Ons ook daar volgen? Druk dan hier op het icoontje!