Tas Op En Gaan
May 15, 2022

Tabin

Posted on May 15, 2022  •  11 minutes  • 2244 words

Deze ochtend worden we netjes om 8 uur al opgehaald bij ons hotel. Het is ongeveer weer 2 uur rijden om in het national park van Tabin te komen. We gaan hier 3 dagen/2 nachten verblijven, precies alle tijd die we nog over hadden voordat we het vliegtuig van Sandakan naar Kuala Lumpur weer zullen pakken. Dit is een wildlife reserve, wat weer anders is dan het Conservation Area van Danum Valley. Danum Valley mag niets aan veranderd worden, dit is een oud bos wat zoveel mogelijk in de oude staat word gehouden. Er worden geen dieren aan toegevoegd/uitgezet en geen bomen bijgepland. Tabin daarintegen is een gebied wat voor de wilde dieren word gebruikt. Wanneer er gewonde dieren (olifanten, civets, zonberen etc.) ergens opgeknapt worden en zijn aangesterkt, zullen ze in Tabin worden vrijgelaten. Daarom is Tabin ook voor het wildlife spotten een ideale omgeving.

Na 2 uur rijden komen we in het kamp terecht en direct is ook een ander groot verschil te zien met Danum Valley. Tabin is niet gericht op onderzoekers, maar op toeristen. We worden netjes ontvangen bij de ingang, we krijgen een briefing van wat we allemaal gaan doen deze dagen, en alles is netjes verzorgd. Het huisje behoorlijk luxe, een van de meest luxe plekken die we hebben gehad in national parks. We hebben een grote ruimte, mooi afgewerkt met hout, een warme douche en een balkon met uitzicht op de rivier direct onder ons. En ook niet onbelangrijk, alles is erg schoon, iets wat niet vanzelfsprekend is in de jungle.

Activiteiten na aankomst

Omdat we hiervoor vroeg zijn vertrokken hebben we dezelfde dag ook nog activiteiten. We gaan deze middag naar de modder vulkaan. Het is wel wat drukker dan we op veel andere plekken hebben gezien, maar het is dan ook de enige slaapplek die in Tabin te vinden is. We gaan met een stel uit Denemarken die we hiervoor ook in Danum Valley hebben ontmoet, en een groep van 6 meiden uit Maleisië zelf. Het is geen zware inspanning om er te komen. We gaan een stuk met de jeep rijden van een aantal minuten, en daarna nog 700 meter lopen tot we bij de modder vulkaan terecht komen. En dat vinden we helemaal niet zo erg, we hebben namelijk veel gelopen de afgelopen tijd. Dit is ons laatste park wat we zullen bezoeken in Borneo, dus even iets rustiger konden we goed hebben. De modder vulkaan is een plek met veel mineralen in de modder, waar veel dieren op af komen om dit op te eten. Er zijn meerdere van dit soort plekken in Tabin, dus het aantal dieren wat naar deze specifieke plek komt is helaas niet veel. Nu moet je bij een modder vulkaan ook niet een vulkaan van honderden meters hoog verwachten. Het is meer een ophoging waar je meerdere poeltjes bubbelende blubber hebt, wat zeker wel een grappige verschijning is. Er was daar ook een uitkijkpunt waar je mooi boven de bomen uit kon kijken op het gebied. Op de weg terug wordt er wel een bijzonder dier gespot, namelijk de mouse deer, een heel klein soort hert die we al in Danum Valley probeerde te vinden, maar toen nog niet hebben gezien. Heel tof om deze van zo dichtbij te kunnen zien.

De eerste avond gingen we gelijk door met een nacht rit in de jeep, opzoek naar dieren die vooral ‘s nachts actief zijn. Het is een luxe dat we hier met een jeep rondgereden worden, want normaal waren de nacht expedities gewoon met de benenwagen. Deze avond komen we nog een mouse deer tegen, verschillende vogels die we gespot hebben, en civets. Ook op het einde van de avond komen we (een bekende van de regio blijkbaar) een leopard cat tegen. Dit is een wat grotere kat dan onze huiskat, maar dan met een luipaard aftekening (wie had dat gedacht!).

De tweede dag

De tweede dag hebben we een aantal mooie activiteiten staat. De ochtend beginnen we met een stukje rijden naar een uitkijkpost, het arendsnest. Onderweg stoppen we nog even bij een oude grote boom die daar in een wat meer open gebied staat. Hierdoor kan je heel goed zien hoe gigantisch groot deze boom is geworden. Met de groothoek van de telefoon was het nog steeds niet mogelijk om wortel tot top op de foto te krijgen. Dit was ook wel een toeristisch foto moment, dus hier is de tijd genomen om iedereen samen en sommige apart (Hilde :) ) op de foto te krijgen. Na de fotosessie gingen we door naar het arendsnest. Helaas hadden we ook hiervan verwacht dat we meer dieren zouden zien. Dit was vroeger meer het geval krijgen we te horen. Het is wel een mooi uitzicht wat je aan de top hebt van de onstabiele trap, je kijkt uit net boven de meeste bomen daar. Een prachtig gezicht van de jungle.

Na dit tripje gaan we weer naar het kamp en hebben we een rustmoment. Na een tijdje zal er ook lunch geserveerd gaan worden, maar tot die tijd pakken we er even een spelletje bij. Misschien is het al in een andere blogpost benoemd, maar dit doen we vooral op dit soort moment, omdat je in de jungle even stilgezet word en ook geen andere mogelijkheden hebt. Niks mis mee om je dan even meer tot mekaar te richten. Na de lunch hebben we als enige van de groep (omdat dat blijkbaar in ons pakket zat) een voetbad op basis van lokale kruiden. We komen daar aan in een apart gebouw met een relaxed massagesalon muziekje aan. Eerst krijgen we de mogelijkheid om ons gezicht in te smeren met modder van de modder vulkaan, waar we vrolijk aan meedoen natuurlijk. Daarna worden onze voeten schoongemaakt (wat altijd wel nodig is als je op slippers loopt) en kunnen we 20 minuten in het voetbad zitten. Terwijl we de modder langzaam voelen opdrogen is het lastig om de lach in te houden met hoe we erbij zitten, het was geen gezicht haha.

Naar de waterval

Na ons voetbad gaan we op weg naar de waterval. Normaal zou dit een hike kunnen zijn van meerdere kilometers en een uur of 3, maar ook hier is er gekozen om dit in te korten. Het is nu zo dat het grootste gedeelte met de jeep gedaan zal worden en daarna nog een paar honderd meter lopen. We vinden dat soort urenlange hikes heel erg tof, maar opnieuw vinden we het geen probleem om het rustiger aan te doen. Het is een leuke route waarvan het laatste gedeelte we 2 keer de rivier moeten doorkruizen met onze laarzen, die natuurlijk volledig vollopen omdat het water te hoog staat. Aangekomen bij de waterval kon je daar mooi zwemmen en genieten van het uitzicht. Met z’n allen hebben we daar een tijd in het water gezeten en rondgezwommen, en natuurlijk geprobeerd om in de waterval te staan (wat eigenlijk niet te doen was).

Avond

Deze avond stond er wel een nachtwandeling op de planning, maar helaas stond het weer het niet toe. Door de regen was het niet mogelijk om de wandeling te doen, omdat alles veel te modderig zou zijn, en dat in de nacht zelfs met laarzen niet handig is. Dus er is besloten om de activiteit om te wisselen voor weer een stuk met de jeep. Maar wel dus door de regen. Iedereen kon zelf kiezen of die dit wilde of niet, maarja, anders ben je gewoon je activiteit kwijt en zit je op het kamp. Dus wij onze poncho’s weer tevoorschijn gepakt en stappen voorbereid de jeep in. Gelukkig was het met poncho’s redelijk goed te doen om deze rit te maken. Het nadeel is wel: de dieren houden ook niet van de regen, dus we hebben erg weinig kunnen zien deze rit. Het uitzicht was wel heel tof met de wolken hangend in het regenwoud. Tja, dat het regent in het regenwoud hoort er dan ook wel een beetje bij he.

Laatste dag, klaarmaken voor vertrek

Deze ochtend hebben we alleen nog een ochtendwandeling voordat we ons gaan klaarmaken om weer te vertrekken. We vertrekken redelijk vroeg in de ochtend om door de jungle rond het resort te lopen. Het is een route door laag water, en verder door hoog gras en tussen de bomen door. De route zelf is qua natuur erg mooi, maar verder niet heel indrukwekkend. Er worden wel planten geplukt die we later tijdens de lunch op ons bord geserveerd zullen krijgen. Wat voor planten het precies zijn, weten we nog steeds niet.. Dit was ook niet het belangrijkste merkte we, want erg lekker was het ook niet haha. Na de lunch is het inpakken en wegwezen. Tabin was weer een mooie ervaring en een hele passende afsluiting voor onze trip naar alle national parks in Maleisisch Borneo. Even iets luxer maar wel nog goed van de natuur kunnen genieten.

Het word 1 nacht slapen in Lahad Datu, om de volgende ochtend weer door te vliegen naar Sandakan. Het einde van onze trip in Maleisië is in zicht, maar eerst nog een dagtour in Sandakan om het af te sluiten!

comments powered by Disqus
Instagram

Voor een halfjaar op pad met de backpack en elkaar! We proberen regelmatig een blog te posten op de website, maar op instagram zijn we sneller en meer up to date. Ons ook daar volgen? Druk dan hier op het icoontje!