Tas Op En Gaan
May 2, 2022

Turtle Island

Posted on May 2, 2022  •  8 minutes  • 1505 words

Sandakan

Eenmaal terug in Sandakan liepen we met Sjoerd en Tessa naar een hostel. We wilde niet meer in hetzelfde hotel slapen als de dag dat we in Sandakan aankwamen. Sjoerd en Tessa waren best wel te spreken over Sandakan en ook over dit hostel, we waren dus benieuwd wat zij dan zo anders hebben ervaren dan ons. Het was wel een verrassing dat zij meegingen naar Sandakan, aangezien ze eigenlijk meteen door zouden gaan naar Semporna. Alleen doordat het hier in Maleisië de aankomende week vakantie is zitten vele busritten en hotels en dergelijke vol. De vakantie is te danken aan de Ramadan die deze week ergens afgesloten zou worden met het Suikerfeest. Tessa en Sjoerd konden dus niet direct door en verbleven nog een nacht in Sandakan. We spraken met elkaar af om die avond met elkaar te eten. Wij gingen de stad in om een plekje te zoeken voor wat updates te schrijven, blogposts te posten en wat met mensen weer bij te kletsen. Echter was een rustig plekje zoeken erg lastig, aangezien ook in de stad het megadruk was door de vakantie… en door, wat bleek, dat het vasten die avond werd afgesloten en dat de maandag en dinsdag erop de dagen voor het Suikerfeest werden. Man, dat pakken wij even mooi mee! ;)

In de avond liepen we met zijn vieren over een Ramadan Bazar, met allerlei eettentjes. Ook hier was het druk en gaven Tessa en Sjoerd aan dat het anders is dan wat ze daarvoor hadden gezien. We zochten een aantal dingetjes bij elkaar, erg leuk omdat zij weer andere dingen konden aanbevelen en we daardoor weer veel nieuws gegeten hebben. We namen het allemaal mee naar het hostel en aten dit met elkaar op, op het dakterras. Lekker gekletst met zijn vieren en erg gelachen! Na het eten wenste we ze heel veel plezier op hun reis, want ze zouden de volgende ochtend vroeg op pad gaan. Maar wij ook! Wij vertrekken morgen namelijk lekker naar Turtle Island, we hebben er erg veel zin in!

Turtle island

We staan vroeg op, niet alleen omdat we hebben besloten om te lopen naar de pier, maar ook omdat we heel graag nog even met Martijn wilde bellen. Dit is het moment dat wij namelijk hebben aangegeven aan Martijn dat wij Pochi heel graag willen adopteren. We hoorde dat Belén de jungle in was voor een paar dagen, maar we wilde het (vooral Hilde) graag duidelijk hebben. Ook wilde we het voor Martijn en Belén duidelijk maken dat de knoop doorgehakt was. Na het telefoontje gingen we gauw op weg naar de pier, wat zo een kwartiertje lopen was. Daar checkte we in en moesten we nog even wachten voordat we een uurtje op volle snelheid over de zee vlogen op weg naar de Turtle Island. Eenmaal op het eiland, waar dus maar een x aantal mensen per nacht mogen zijn, kregen we de briefing waar we wel en niet mochten komen en waar we konden snorkelen/zwemmen. Daarna kregen we de sleutel en verwonderde we over de luxe die we kregen en totaal niet hadden verwacht. Inmiddels was het midden op de dag, we dachten eraan even een powernapje te doen en dan na de lunch te gaan zwemmen. Wij waren samen met een gezin van 4 personen op het Island, wat nog meer het gevoel gaf van het exclusieve aan deze plek. We wachtte na de lunch toch nog even zodat we, heel verstandig, na drie uur pas de zon in gingen en gingen snorkelen. We hebben de tijd opgevuld met een spelletje en koffiedrinken.

Na de koffie hebben we eerst nog een rondje gelopen over het strand, waar we heel veel plastic (zo zonde) hebben opgepakt en weggegooid. Los van het plastic, was het prachtig! Met zoveel kuilen die door schildpadden gemaakt zijn om eieren te leggen. Nadat we snorkels hadden geregeld, hebben we heerlijk gesnorkeld! Veel verschillende visjes, bijzondere zeekomkommers en dat allemaal super dichtbij en ondiep. Naast het feit dat er een rif echt direct aan het strand lag, hebben we ook samen geoefend met het klaren van ons masker. Na de Turtle Island gaan we door naar Semporna (Mabul), waar Richard zijn volledige PADI wilt gaan halen. Hij liep de vorige keer aan tegen deze oefening aan, waardoor het ons een goed en leuk idee leek om dit een beetje te oefenen. Hilde vond het ook heel leuk en belangrijk om dit te doen, omdat je dan meteen een gevoel hebt bij hetgeen waar de ander tegenaan loopt. Ineens koelde best af in het water en gingen we ons snel afspoelen in de kamer.

Boven de eetruimte was een expositieruimte, waar alle informatie duidelijk beschreven stond. Super goed, omdat niet alle toeristen die hier komen de ernst van de zaak inzien en super interessant voor de extra informatie enzovoort. Voor het avondeten kregen we een film te zien, een soort samenvatting van wat er boven te zien is, maar ook direct een soort briefing hoe we ons die avond moesten gedragen. De rangers lopen rond over het strand om de eieren leggende schildpadden te spotten. Wanneer dit gebeurd worden wij geroepen en moeten we zonder lampen achter een ranger aan. Zo gebeurde dat voor ons ineens net na het diner. Een ranger riep: “turtle alarm!”, en met een beetje spanning liepen we met zijn zessen achter de ranger aan. En daar was ze, een flink grote soepschildpad (green turtle) legde 103 eieren. Dit wordt allemaal genoteerd, samen met de gegevens van de afmetingen van de schildpad en het tagnummer. Wij waren super enthousiast. Toen we samen op Java waren hebben we de schildpad wel kunnen zien, maar niet zo duidelijk hoe de eieren gelegd werden. Super tof! Toen hebben we met elkaar de eieren in veiligheid gebracht en ze in een nest gedaan in het kamp. Hier mochten wij niet bij helpen, doordat dit slecht zou kunnen zijn voor de eieren. Jammer, maar als het schade aan kan richten, hoeven we dit zeker niet te doen! Wel hebben we ook een nest aan kleine lieve mormels uit mogen zetten. We hoopte daarna dat we het leggen nog een keer mochten meemaken, maar ook hier (wat super goed is) hebben ze een beleid. Ze doen maar één schildpad uitkiezen waar de toeristen bij mogen zijn, want zo houden ze zoveel mogelijk rust op het strand en voor de meeste schildpadden.

Na deze super toffe ervaring, maakte we nog een spelletje Lost City af en dropen daarna ook af naar de kamer. Na een goede nacht, stonden we om 6.30 alweer bij de eetruimte. Hier zagen we op het informatiebord dat er 30 turtles eieren hebben gelegd! Heel tof! We wilde graag ons nest van afgelopen nacht adopteren. Een heel fijn en mooi idee om hier de rangers te steunen en deze geweldige dieren daarmee te helpen om te blijven bestaan op de aarde. We namen om 7.45, na het ontbijt en ons officiële certificaat, de boot weer terug naar het vaste land. Wat een mooie en toffe ervaring was dit weer, zo blij dat we hier samen langs zijn gegaan!

comments powered by Disqus
Instagram

Voor een halfjaar op pad met de backpack en elkaar! We proberen regelmatig een blog te posten op de website, maar op instagram zijn we sneller en meer up to date. Ons ook daar volgen? Druk dan hier op het icoontje!