Tas Op En Gaan
June 30, 2022

Hoi An en Hue

Posted on June 30, 2022  •  10 minutes  • 2073 words

’s Ochtends vroeg om 7 uur komen we aan in Hoi An. We hebben aardig kunnen slapen, maar toch kom je helemaal kapot aan natuurlijk. Gelukkig komen we bij een leuke homestay aan waar we vriendelijk onthaald worden. Onze kamer is helaas nog niet beschikbaar maar we krijgen wel de mogelijkheid om even te douchen (wat wel lekker is na zo’n lange rit) en zelfs om even te slapen in een aparte kamer als we dat zouden willen. Het slapen slaan we nog even over en kiezen ervoor om de stad te gaan verkennen nadat we gedoucht hebben. Hoi An is een ouder stadje wat meer historisch Vietnam uitstraalt, wat in de grote steden minder terug te vinden is. We zitten vlakbij het oude centrum, wat een heel andere sfeer geeft dan alle andere steden waar we tot nu toe zijn geweest. Alleen al met het rondlopen en eet/koffietentjes kan je hier al dagen vullen.

Kleding

Een ander ding waar Hoi An bekend om staat is zijn kleermakers. Het stikt ervan in deze stad. In elke straat heb je meerdere winkeltjes met een groot bord “tailor” boven de deuropening hangen. Hier betekend dat, dat je op al die plekken eigen kleding kan laten maken, voor niet al teveel geld. Super handig. Je komt met een paar foto’s van een outfit die je leuk vindt (een pak, jumpsuit, blouse, hemd, jurk, nachtkleding, maakt niet uit), je zoekt een stof uit met een kleurtje die je leuk vind en je krijgt een prijsopgave van wat dat zou gaan kosten. Het zou geen Azië zijn wanneer er dan ook niet een beetje onderhandelen bij hoort. Je wordt vervolgens opgemeten en kan de volgende dag terugkomen voor de eerste keer passen. En we hebben het gemerkt, deze mensen hier weten wel waar ze mee bezig zijn! Bij die eerste keer passen is er weinig aan te merken op de kleding.

Wij hebben dit namelijk ook geprobeerd. Richard die heeft een pak laten maken (wat eerst alleen een jasje moest worden, maar hij heeft zich over laten halen) en Hilde heeft 2 playsuits laten maken. Want tja, een playsuit is leuk, maar die maten kloppen nooit perfect, behalve als je het op maat laat maken! Het pak was bij de eerste keer passen bijna perfect, behalve de lengte van de broek die nog aangepast moest worden en een stuk stiksel wat nog een ander kleurtje zou krijgen. Onvoorstelbaar hoe ze dat voor mekaar krijgen door losjes wat maten op te meten. Hilde haar playsuit moest nog wel 2 keer aangepast worden, om het volledig netjes te maken en was daarna ook perfect op maat.

Historisch

Wat Hoi An erg leuk maakte, was het oude karakter wat de stad had. ‘s Avonds was de rivier verlicht met lampionnen op bootjes die over de rivier voeren. We hebben verschillende mooie oude bezienswaardigheden bezocht in de stad, zoals de oude Japanse brug, honderden jaar oude woningen en tempels. Het maakte het een leuke stad om in rond te lopen. Natuurlijk was deze stad ook een plek waar veel toeristen op afkwamen en je ook net iets meer lastig gevallen werd om dingen te kopen dan dat je zou willen, maar dat namen we even voor lief.

De bergpas naar Hue

Na een paar dagen Hoi An, en nadat onze kleding gemaakt was, was het tijd om ook weer verder te gaan. We wilden via de bergpas naar de volgende stad Hue vertrekken en we zouden daar het vliegtuig nemen naar Hanoi. Helaas kan je niet alles doen in een land in 2,5 week, dus we kozen ervoor om het stuk tussen Hue en Hanoi te overbruggen in 1,5 uur met een vliegtuig. Dit zou ook mogelijk zijn met een trein, maar dan zit je rond de 15 uur in de trein, wat ook niet ideaal is. Dus een vlucht geboekt en een afspraak gemaakt om met een “easy rider” naar Hue te gaan. Easy riders zijn lokale mensen die met een motor toeristen rondbrengen. Dit kan een tour door de stad zijn tot tours van meerdere dagen waarmee je Vietnam doorkruist. We hadden hier veel positieve verhalen over gehoord, dus wilde dit wel een keer proberen. Van iemand die we in Mui Ne tegen waren gekomen hadden we een telefoonnummer gekregen van een easy rider waar zij heel enthousiast over was. De bergpas die wij willen, is een trip die we in 1 dag gaan doen. Richard zal op een eigen scooter gaan en Hilde gaat achterop bij de easy rider. Het handige is ook dat het vervoer van de bagage ook geregeld wordt, we hoeven niet met onze grote backpacks op de motor te zitten.

Dus de ochtend van vertrek eten we nog snel een Banh Mi bij de homestay, en dan horen we onze easy rider Ty al aankomen. Richard zijn bagage word op de motor van Ty gebonden, onze kleine backpacks gaan voorop de motor en Hilde haar backpack wordt door iemand anders meegenomen naar Hue. Richard moet nog even een klein rondje rijden van Ty om te laten zien dat hij weet hoe een scooter werkt en we kunnen vertrekken. We stoppen als eerste bij de Marble Mountains, waar we met een lift naar boven gaan. Ty wacht op ons bij de motoren en bagage en wij kunnen rustig de tijd nemen om op de berg rond te lopen. Hier staan wat tempels en grotten die je kan bezoeken en we doen dit rustig aan want het is warm en de trappen zijn stijl. Uiteindelijk kunnen we met de trappen ook weer beneden komen. Weer terug bij Ty krijgen we ook een uitleg van de rest van de dag.

Nadat we wat gedronken hebben vervolgen we onze weg weer door Da Nang. We rijden langs het lange strand van deze stad. Hiervoor hadden we alleen de hoge gebouwen gezien toen we met de taxi door deze stad reden (de trein kwam ij Da Nang aan en moesten dus een klein stukje met de taxi naar Hoi An) maar nu hadden we juist meer een Miami vibe terwijl we door deze modernere stad reden met daarnaast het lange strand. Halverwege op een drukke brug stoppen we omdat Ty ons nog even wat wilt vertellen over de route en de stad, hier in Vietnam kan dat allemaal. De bergpas waar we daarna aan beginnen geeft ons prachtige uitzichten en we zijn blij dat we gekozen hebben om deze route met de scooter te doen i.p.v. met de bus.

Na de bergpas komen we aan bij een strandplek waar we gaan lunchen. Hier hebben we keuze uit verschillende bakken waar we vis en schaaldieren uit kunnen kiezen. Er wordt een bord met krab en garnalen voor ons klaargemaakt, terwijl wij even het water in springen voor verkoeling. Het is verschrikkelijk heet deze dag, maar dat is eigenlijk geen verrassing meer voor ons. We genieten even van onze rust hier en na een stop van anderhalf uur vertrekken we weer voor het laatste stuk van deze rit. We stoppen nog even bij een vissersdorp, waar we ons niet perse comfortabel voelen omdat het weer meer iets weg heeft van “aapjes” kijken, dus wij forseren een beetje om hier weer snel weg te gaan. Vervolgens stoppen we nog bij wat mooie rijstvelden, welke super groen waren en wat een heel mooi gezicht geeft met zijn allen bij elkaar. We voelen ook wat druk omdat Hilde nog een sollicitatiegesprek heeft deze avond om kwart over 6, dus we gaan redelijk snel weer door na elke stop. We komen aan bij onze homestay en niet veel later komt daar ook de bagage van Hilde weer aan. Hue zelf hebben we niet veel van gezien naast avondeten en ontbijt, omdat we de volgende dag in de ochtend alweer doorvlogen naar Hanoi.

comments powered by Disqus
Instagram

Voor een halfjaar op pad met de backpack en elkaar! We proberen regelmatig een blog te posten op de website, maar op instagram zijn we sneller en meer up to date. Ons ook daar volgen? Druk dan hier op het icoontje!