Tas Op En Gaan
March 27, 2022

Angkor Wat

Posted on March 27, 2022  •  14 minutes  • 2924 words

Wat? Angkor Wat! De grootste trekpleister van Cambodja, het grootste religieuze complex ter wereld en de grootste Hindoeïstische tempel ter wereld. Dit wilde we daarom ook wel goed aanpakken en de tijd voor nemen. Maar om in Siem Reap te komen moeten we eerst van Sihanoukville met de bus, de nachtbus wel te verstaan, want andere opties zijn er niet. En dit is al een ervaring opzich. De nachtbussen hier zijn omgebouwde bussen, waarin twee verdiepingen zijn gemaakt, waarbij je met 2 personen op een ruimte van 1,85 bij weinig in de breedte word neergelegd. Aangeraden word om dit ook altijd als stel te doen, want anders word je gewoon met een vreemde lepeltje lepeltje geplaatst. Hoe we weten dat het 1,85 lang was? Richard kon als hij op zijn rug lag precies met zijn hoofd en zijn voeten plat, beide wanden van het bed raken. Comfortabel is anders, maar we hebben nog verbazend goed kunnen slapen. Wat toch weer een nacht in een hostel scheelt! Gelukkig worden we in Siem Reap al opgewacht door een tuk tuk die door het hostel is geregeld. Dat scheelt weer wat gedoe wanneer je daar om 6 uur ‘s ochtends aankomt.

Het gebied van Angkor, waarvan de tempel Angkor Wat maar één van de vele is, strekt zich uit over vele kilometers. Vroeger was dit de hoofdstad van het Khmer imperium. In dit gebied zijn veel tempels gebouwd, omdat dat een van de verantwoordelijkheden was van de keizers. Wanneer er een nieuwe aan de macht kwam moest die in ieder geval een tempel voor zichzelf en een tempel voor een hindoeïstische god laten bouwen. Hierdoor zijn er veel keizerlijke tempels gebouwd met veel pracht en praal. Een mooie manier om deze tempels te bezoeken is, om te beginnen met minder bekende tempels en daarna de steeds groter en beter bewaarde tempels te bezoeken en te eindigen met Angkor Wat en Angkor Thom.

Dag 1 – De eerste dag van de tempels

We huren een scooter en gaan op pad. Een stuk duurder dan we gewend zijn in Kampot, want hier betalen we 15 dollar i.p.v. 5 dollar per dag. We gaan op pad om de tickets te kopen voor het hele gebied, en wat denk je? We rijden gelijk al volledig verkeerd. Het ticket office is namelijk maar op 1 plek, en niet in de buurt van Angkor Wat zelf, dus wij rijden weer terug. Een mazzel van de Corona periode is dat we met een 3 dagen ticket nu 5 dagen Angkor kunnen bezoeken, wat ons nog meer de tijd geeft. Gewapend met een kaartje die we inmiddels hadden geregeld, gaan we op pad naar de eerste tempel, wat voor ons al een gigantisch uitgerekt complex is. Het is te zien dat het al een paar honderd jaar niet gebruikt wordt maar toch is er nog veel detail te zien in het beeldhouwwerk, in de muren, pilaren en beelden. We slenteren door het complex heen, wat rond het jaar 900 is gebouwd. We kunnen het maar moeilijk in woorden vatten, daarom hieronder foto’s :)

In de loop van de middag begint het helaas flink te regenen dus gaan we ergens zitten om te eten. Ook kopen we (na wat hard onderhandelen) een boek die als gids dient voor deze regio. Nu kunnen we, naast dat we rustig langs de tempels lopen, ook de tijd nemen om te lezen over deze bijzondere plekken. Wanneer zijn ze gebouwd? Wie heeft ze gebouwd? Wat heeft de derde steen bij het 5de gebouw in het midden betekend voor de keizer? Richard leest er rustig doorheen terwijl Hilde zich meer in de omgeving op laat gaan en het probeert vast te leggen op camera. Een heerlijke manier om deze omgeving te ontdekken. Op de terugweg van deze dag rijden we door Angkor Thom heen (het grootste gebied met tempels bij elkaar) en zien we in de verte een glimp van Angkor Wat. Voor nu blijft het nog even een glimp, het bezoeken ervan bewaren we voor de laatste dag.

Dag 2 – Weer op pad met de toettoet

Nu al een stuk meer voorbereid gaan we op pad. We hebben een gids in boekvorm bij ons, we hebben onze tickets en we weten zelfs hoe we moeten rijden. We gaan op pad naar de eerste tempel die deze keer in het water ligt. Geen heel groot gebeuren, maar een mooie plek om even rond te slenteren en de beelden te bewonderen. Bijna niemand om ons heen, net zoals bij de eerste dag. We moeten via een metalen brug over het water heen om er te kunnen komen. Veel grote tempels hebben een zelf gemaakt meer er omheen liggen, zoals we dit ook bij kastelen in Europa veel zien. Alleen heeft het hier geen strategisch, maar meer een symbolische betekenis. Namelijk om de grens tussen zee, land en de tempel (het heilige) te maken.

We pakken de scooter weer en gaan naar de volgende tempel. Hier lopen we een meters brede brug over. Aan beide kanten hoofden die ons aanstaren. Aan het einde van deze brug een meters hoge muur, versierd met beelden met een groot detail van verhalen die verteld worden. Er staat een man ons op te wachten om ons wat uit te leggen en later ook foto’s te maken. Het is een officiële medewerker van dat gebied en we laten ons deze keer meenemen. De tempels waren vaak het middelpunt van een dorp of stad, die na de bouw van de tempel ontstond. Grote muren waren de grenzen van de stad, die een veel ruimer gebied bevatte dan alleen de tempel zelf. Nadat we namelijk door de poort zijn gelopen, is het nog minstens honderd meter totdat we de tempel zelf kunnen zien en wat een prachtig plaatje is het weer.

Als laatste tempel van de dag (ook omdat we er 1 niet konden vinden) gaan we naar Ta Prohm. Dit is niet de meest grote of meest mooie tempel, maar juist een tempel die ze volledig hebben gehouden zoals die aangetroffen is bij de herontdekking, voor zover dit structureel mogelijk was. Dit betekend dat de tempel vol staat met grote bomen van tientallen meters hoog, vergroeid met de stenen van de tempel zelf, wat een bijzonder beeld geeft. Daarom wordt deze tempel ook wel de Tomb Raider tempel genoemd, en we begrijpen dit helemaal.

Dag 3 - Rustdag

De derde dag hebben we voor gekozen om even tempelloos te houden. We hebben onze rust gepakt deze dag, het is elke dag zo warm dat je kapot ben in de avond. We hebben leuke eettentjes bezocht en mensen uit Nederland gesproken. Ook hebben we ’s avonds de Pub Street bezocht, wat toch anders was dan we ons hadden voorgesteld. Helaas veel pubs die niet de Corona periode hebben kunnen doorstaan, en daarom een half lege straat achterlaten. Waar vervolgens de pubs en clubs die nog wel open zijn, muziek zo hard draaien om de “leegte” wat op te vullen.

Dag 4 – 35 kilometer op de scooter

We zijn nog niet helemaal toe aan de grootste tempels, en daarom pakken we deze dag om een tempel verder uit de buurt te gaan bekijken. Dit betekend ruim een uur met de scooter op pad (wat niet super comfortabel is) om deze afgelegen tempel te bezoeken. Dit is geen tempel die gebouwd is in opdracht van een keizer, maar door een belangrijke raadgever van de keizer. Deze tempel is meer versierd dan we tot nu toe hebben kunnen zien. Hele verhalen uit hindoeïstische mythes die hier afgebeeld zijn en in volle glorie te bewonderen. Op de terugweg naar Siem Reap pakken we ook nog even de tempel die we twee dagen geleden niet konden vinden. Dit is een berg tempel, wat betekend dat het een tempel is die vooral in de hoogte is gebouwd. Ook iets wat niet perse rond de 40 graden in de volle zon aan te raden is, maar wel weer een erg mooi beeld opleverde. De treden waren smal en erg stijl, maar je voelt je wel naar een verheven plek stijgen met elke stap.

Dag 5 - Waar we het voor deden!

De dag waar we naar aan het opbouwen waren. De dag dat we Angkor Wat gaan bezoeken. Voor deze dag hebben we een gids geregeld. We beginnen met de zonsopgang, want dit schijnt heel tof te zijn en daarna willen we naar Angkor Thom. Dus wij om 4 uur de wekker gezet, om daar om 5 uur te kunnen zijn. We hadden met de gids afgesproken om elkaar bij de ingang te ontmoeten. Bij het parkeren van de scooter (na eerst te ver te zijn gereden) krijgen we nog even te horen dat onze gids geen vrienden meer is met de andere gidsen.. Oke? Voor nu negeren we het maar even. Eerst onze gids maar proberen te vinden, want het was nog onduidelijk waar we hem precies zouden zien. Het was nog steeds overal pikke donker natuurlijk, waardoor wij een beetje ronddwaalde. Na een paar keer heen en weer gelopen te hebben, komen we hem tegen bij een aparte brug om naar Angkor Wat over te steken. We lopen met hem naar het punt in Angkor Wat waar je goed de zonsopgang kan zien. Verder bijna geen andere mensen, je staat helemaal vooraan net zoals de rest. We merken hier ook weer dat reizen tijdens Corona ook wel voordelen heeft. Normaal zouden hier honderden mensen staan, vooral op een weekenddag zoals wij nu gingen en is het dringen om een goede foto te maken. Maar wij staan vooraan, bij een van de meren voor Angkor Wat. Hilde gaat er rustig bij zitten en begint met fotograferen… Wat een prachtig gezicht om Angkor Wat zo tevoorschijn te zien komen met de opgaande zon! Je kijkt aan tegen een gigantisch complex, met grote muren, zijn vijf torens en een enorm pad wat naar de tempel toe leid. Wat samen een indrukwekkend beeld geeft.

Terwijl de gids ons verhalen verteld over het hindoeïsme (op basis waarvan de tempel gebouwd is), en het boeddhisme (naar waar het is omgezet in 1600) lopen we over het brede pad de tempel binnen. Lange muren van tientallen meters (over de gehele lengte van het complex) waarop verhalen verteld worden over beroemde slagvelden en mythische verhalen uit het hindoeïsme. Dit is ontzettend mooi bewaard gebleven en waar nog veel detail in te zien is. Met deze verhalen verplaatsen we ons telkens wat verder naar het midden van de tempel waar we uiteindelijk (na steile trappen naar verschillende niveaus) bij het meest heilige gedeelte terechtkomen waar vroeger alleen de keizer mocht komen. Met elk niveau verbaasd het ons meer en meer hoe groot het eigenlijk allemaal is.

Na Angkor Wat gaan we naar een ander gebied, namelijk dat van Angkor Thom. Dit gebied is groter, maar de tempels die hier te zien zijn, zijn een stuk kleiner. Ook vinden wij deze een stuk minder indrukwekkend wat betreft de “versieringen” van de tempels. Al zijn de hoofden die je hier op de torens van de tempels elke keer terug ziet komen, zeer bijzonder en in grote aantallen aanwezig! We hebben hier nog eens 3 tempels bezocht en beklommen. Tussendoor even wat gegeten bij een plekje aangewezen door onze gids, met bijna westerse prijzen voor lokaal eten. Hadden we ook nog is pech dat de mixer tijdens het maken van onze smoothie kapot ging, wat betekende dat er allemaal stukken plastic in ons drinken terecht was gekomen.. Niet een tentje wat we later aan andere mensen aan zullen raden, helemaal niet nadat Hilde heel veel moeite moest doen om in ieder geval voor 1 drankje niet te betalen. Die van haar was namelijk nog erger, dan die van Richard en had dus maar 1 slok op.

Na de verschillende tempels van Angkor Thom hebben we nog even rondgereden met de gids, maar hem daarna bedankt voor de dag omdat we zelf ook helemaal versleten waren. Hij wilde graag nog wel wat tempels laten zien, maar al de tempels in die regio hadden we inmiddels zelf al bekeken. Toch vonden we het helemaal waard om deze dag met gids te doen, omdat er zoveel meer over te vertellen is dan je kort in een boekje kan lezen en dit ook heel anders binnenkomt. Daarnaast zijn er zoveel details die je anders over het hoofd zou zien. Al met al een indrukwekkende en toffe ervaring om al deze dagen in dit gebied te zijn.

comments powered by Disqus
Instagram

Voor een halfjaar op pad met de backpack en elkaar! We proberen regelmatig een blog te posten op de website, maar op instagram zijn we sneller en meer up to date. Ons ook daar volgen? Druk dan hier op het icoontje!