Tas Op En Gaan
February 25, 2022

Sacred Valley

Posted on February 25, 2022  •  8 minutes  • 1575 words

We hebben de warme Amazone achter ons gelaten. Twee vluchten verder (eerst naar Lima met een korte overstap, en door naar Cusco, en nog even een bus verder naar Pisac), aangekomen in de Sacred Valley! Flink verschil in klimaat. We gaan van 30+ graden met hoge luchtvochtigheid naar een hoogte van 3000 meter, en alleen warm wanneer de zon schijnt. En die 3000 meter merken we ook wel weer, net als in Huaraz. Hilde voelt zich helaas sinds de ochtend in Iquitos niet lekker, wat er soms ook gewoon bij hoort, dus is het plan om wel rustig aan te doen wanneer dat mogelijk is.

Pisac

Juist vanwege die hoogte zijn we bij aankomst in Cusco daar niet gebleven om te slapen, maar direct naar Pisac gegaan, wat een paar honderd meter lager ligt. Dat maakt het voor ons hoofd iets beter te doen met de hoogte. Pisac is een van de bekendste plekken in de Sacred Valley om Inca ruïnes te kunnen zien, dus dat is ook precies wat we daar gaan doen! Maar eerst dus even de beloofte rustdag, waarin we de markt van Pisac bezoeken en gaan kijken wat er verder in de Sacred Valley te doen is. Hier hadden we natuurlijk nog geen tijd voor genomen toen we in de jungle zaten. ;) De markt was een prachtige plek om is goed te shoppen voor alpaca wol gerelateerde kledij. Heb je dit ooit nodig? Wanneer je hier rondloopt heb je het gevoel van wel! Uiteindelijk een mooie ring, wat kleren en een tasje voor Hilde haar mobiel gekocht, niet zonder dat er wat van de prijs afgepraat is natuurlijk.

De volgende dag dan toch echt op pad naar de oude Inca ruïnes van deze stad. Deze liggen hoog op een berg, zoals veel Inca ruïnes. We gaan vroeg (omdat dit wordt aangeraden) met de taxi omhoog, met als idee om vanaf daar alles weer naar beneden te lopen. Soepel verliep dit alleen niet, want met de taxi omhoog worden we tegen gehouden. Wegwerkzaamheden. Hier in Peru is dat niet van tevoren bekend, maar loop je daar gewoon tegenaan. We hebben daar 50 minuten moeten wachten, terwijl ons om de 10 minuten wordt gezegd dat het nog maar 5 min is… Het vroeg en optijd boven zijn, werd hierdoor een beetje gedwarsboomd, maar als je je daar aan gaat ergere in Peru… Heb je een zwaar leven! ;)

Maar dan, sta je opeens bovenaan de berg met prachtige uitzichten en Inca ruïnes waar je doorheen kan lopen. Wat het wachten uiteindelijk volledig de moeite waard maakte! Een wandeling van ruim 3 uur van boven naar beneden, met duidelijke en soms wat minder duidelijke routes die je kan lopen. We hadden allebei een route als deze niet helemaal aan zien komen. Maar dat maakt dit soort tripjes op eigen houtje een volledig avontuur en maak je de mooiste herinneringen! Erg mooi bewaard gebleven ruïnes (die Inca’s wisten wel waar ze mee bezig waren als het om bouwen ging) en dat samen met verschillende mooie routes en prachtige uitzichten op de vallei. Eenmaal terug in het dorp, met 3 uur volledig in de zon gelopen te hebben, heeft Hilde nog een mooie Alpaca hoed gekocht… onder het mom van “beter laat dan nooit!”.

Diezelfde avond gaan we nog door (ja drukke planning) naar Ollantaytambo met de taxi. Met de bus was ook een goedkopere mogelijkheid, als we niet zo lang met die wandeling bezig waren geweest… Gelukkig stond er nog een taxi, anders hadden we nog een nacht in Pisac moeten slapen… We hadden namelijk niet rekening gehouden, met het feit dat de taxi office dicht zal zijn. Met een beetje geluk en Hilde haar afding skills, kwamen we die avond nog in Ollantaytambo.

Ollantaytambo

We hadden een mooie slaapplek vlak naast de oude Inca ruïnes. We komen daar aan en begrijpen dat we echt onze trip naar Machu Picchu ook verder uit moeten stippelen. Even makkelijk de trein pakken vanaf daar is niet mogelijk, daar moet je wel echt tickets voor gereserveerd hebben. We reserveren die avond nog tickets voor de dag erna ‘s middags naar Machu Picchu, die dag daarop ‘s avonds ook weer terug naar Cusco, en de tickets voor Machu Picchu zelf. Even een goede nachtrust, want dat worden wat drukke dagen… Die we eigenlijk rustiger hadden bedacht, maar onze planning moest iets anders door alle niet soepele treintijden.

De dag erna dus de mooie ruïnes van Ollantaytambo gezien, die hier tegen de berg aan gebouwd zijn. Deze zijn ook vanuit de hele stad te zien, vanwege de bijzondere plek die ze hebben. We doen de route door de ruïnes rustig aan omdat Hilde nog niet helemaal fit is, maar opnieuw weer een prachtige plek om te bezoeken.

We pakken al onze spullen weer en stappen de trein in naar Aguas Calientes, naar de meest bekende ruïne van heel Peru (en Zuid Amerika?), Machu Picchu.

Machu Picchu

We komen einde van de middag in het stadje aan onder Machu Picchu, oftewel Aguas Calientes, oftewel Machu Picchu pueblo. We weten dat we vroeg willen beginnen, want we hebben het tijdsslot voor 6 tot 7 uur ‘s ochtends (!). Je hebt een mooie route naar boven die je kan lopen, of je kan met de bus naar de top. We wilden gaan lopen, maar omdat het heel de nacht regende, hebben we besloten om de bus te nemen. Dus wij staan kwart voor 5 te wachten op de bus in de stad. Gesproken met een vriendelijke gids daar die ons voor 50 sol (12,50) wel wilt begeleiden die dag in het Engels, dus die mag ook mee.

Daar boven aangekomen, gaat er een wereld voor Richard open. Wat een uitzicht wanneer je van boven op Machu Picchu uitkijkt. Een gigantisch complex, wat al honderden jaren goed is gebleven. Met de foto’s van hoe het overgroeid er uit zag, en de mist waar we deze dag mee te maken hadden, kan je goed voorstellen dat het zo lang heeft geduurd voordat Machu Picchu ontdekt was. Nog even voor de beeldvorming, Machu Picchu is gebouwd rond 1450 AD, en de staat waarin het ontdekt was, was ontzettend goed. De gebouwen die hier staan kunnen de 20 meter regen per jaar makkelijk aan, net zoals de aardbevingen die daar ook vaak genoeg voor zijn gekomen in de tussentijd. Het was mooi om via de gids ook een schat aan informatie te krijgen over wat er daar is gebouwd en wat we wel en niet weten over de ruïnes. Ook de informatie over de manier van bouwen en dat het hierdoor dus nog steeds zo goed bewaard is gebleven. Er is zoveel over te zeggen en te schrijven, maar het daadwerkelijk bezoeken maakt het pas levend en heel bijzonder… Voor als je het nog nooit gezien hebt, en je ziet deze foto’s, word je dan al enthousiast? Een tip, kom niet in het regenseizoen zoals wij hebben gedaan, dan kan je de wolken gewoon skippen :)

Oja, bij het betalen van de gids gaven we hem 60 sol, omdat hij er toch wel een erg goed verhaal van had gemaakt. Wat bleek? Hij bedoelde 50 USD ipv 50 sol toen we hem in de stad spraken… We dachten hem dus fooi te geven maar gaven hem eigenlijk 4x minder dan waar hij om vroeg… Akward…

comments powered by Disqus
Instagram

Voor een halfjaar op pad met de backpack en elkaar! We proberen regelmatig een blog te posten op de website, maar op instagram zijn we sneller en meer up to date. Ons ook daar volgen? Druk dan hier op het icoontje!